Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogalmak amikkel előbb vagy utóbb találkozni fogsz és a romfrissítéhez ajánlott tudni  őket!

 

PDA. Personal Digital Assistant, a kézi számítógép rövidítése

 
IPL: Kezdeti program betöltés, ez tölti a be  a spl-t is, úgy egyáltalán ez felelős azért hogy a PDA bekapcsoljon. Nem célszerű piszkálni.

 
SPL/ Bootloader: ez tölti be az operációs rendszert, ezen keresztül lehet romot frissíteni.
A 3 gomb (kamera+bekapcs+reset) együttes megnyomásával és rövid nyomva tartásával érhető el. Egy 3 színű képernyőt fogsz kapni.

 
CID Lock
: Carrier ID A szállító „aláirása” az eszközön, azt hivatott védeni, hogy másik szállító romját ne tudd használni. (Pl HTC Trinity-re ne tudd feltenni a DOPOD810 romját, pedig hardware-ileg a kettő teljesen ugyanaz)

 
SIM Lock:  A telefonszolgáltató korlátozása, hogy pl t-mobil rendszeren ne tudd használni a pannon-nál megvett készüléket. 

 
ExtROM: A rom kiterjesztése, egy alapból nem látható tárterület, frissítés után 3 másodpercen belül innen indulnak általában programok telepítései, gyártó testre szabások. (Ha a 3 másodpercen belül reset-et nyomsz, akkor ez kimarad)

 
SUPERCID: Az eszközök NBH formátumot használnak a rom frissítéshez, az NBH formátum „aláirt” ami az jelenti, hogy az eszköz bootloader-e nem fogadja az olyan romot, ami nincs szintén „aláírva”. Ha az eszköz SUPERCID, akkor azonban bármilyen gyártó bármilyen romját fel tudod rá rakni, mert nem figyeli az "aláirást", ehhez szükséges a CID unlock, vagy a HARD-SPL vagy az SSPL

 
CID és SIM Unlock: Ez egy program, ami képes kiütni a PDA-ból mind a szállítói mind a telefonszolgáltató korlátozást firmware szinten. (Ez ténylegesen és véglegesen megváltoztatja a PDA ezen beállításait)

 
HARD-SPL:  A PDA bootloader-ét egy ilyennel kicserélve a PDA már el fogja fogadni a nem „aláirt” romokat is, vagyis gond nélkül frissíthetsz bármire. Ezen kívül hibás flash (rossz rom, esetleges kapcsolathiba) esetén a készülék nem meghal, hanem bootloader módban marad, és gond nélkül újra tudod kezdeni a frissítést. A jelenleg ajánlott a DES féle! (A hard-spl csak kikerüli a  CID-lockot, a romfrissítés során nem lesz vizsgálva, de a készülék tényleges beállításához nem nyúl) Figyelem, a gyári Dopod rom felülirja a DES féle HARD-SPL-t!

 
SSPL: Ez egy program, ami  a PDA-ról inditható, és ő rakja a készüléket bootloader üzemmódba, szintén figyelmen kívül hagyva a CID-lockot.  (Ez is  csak kikerüli a  CID-lockot, a romfrissítés során nem lesz vizsgálva, de a készülék tényleges beállításához nem nyúl) Nem ugyanazt a bootloadert kapod, mint a 3 gomb megnyomása esetén, hanem azt ami az exe-be van csomagolva!!! Nem olyan biztonságos mint a HARD-SPL!

 
SUPERCID ROM: A főzött romok rom update utility-je (RUU) eleve tartalmaz egy SSPL-t, amit indításkor feltölt a PDA-ra. Ha a főzött rom ezzel van ellátva akkor simán lehet felrakni bármilyen készülékre, mert ez is kikerüli a CID-et az előbbiek miatt. (Tényleges módosítást nem csinál, de nem is olyan biztonságos mint a hard-spl.)

 
RADIO-ROM:  ez tulajdonképpen a készülékben lévő vezeték nélküli kommunikációs modulnak  a firmware-e.FM Radio csak a Dopod készülékében van! Nem nyelvfüggő, cserélhető, némely radio rom nem kompatibilis bizonyos szolgáltatókkal. Legegyszerűbben a Start\Settings\System\Device informations ablakban tudod ellenőrizni a verziót.

 
WWE: World Wide English, az angol romok rövid megjelölése

 
SR: Soft Reset, a PDA újraindítása, olyan mint a számítógépen a reset gomb. Az alján van egy pici lyuk, oda kell bedugni a sytlus-t és megnyomni.

 
HR: Hard Reset a PDA szoftverének alapállapotba hozása. Nyomd be, tarsd nyomva egyszerre a két soft gombot (a piros és zöld telefongomb feletti billentyű) és a stylussal nyomd meg a reset gombot. A felbukkanó menü alapján nyomd meg a send-et (zöld telefongomb) Minden beállítás és PDA-n lévő anyag elveszik, egy frissen telepített rendszert kapsz.

 
AS: Active Sync, Microsoft program, a PDA ezen keresztül tud kommunikálni, szinkronizálni a számítógéppel.

 
SIP: Soft Input Panel, a PDA elsődleges beviteli lehetősége.

 
Backup – Restore: Mentés – Visszaállítás, sok program létezik ami képes a PDA adatait (cimjegyzék, sms, registry, stb) lementeni, és ez akár másik romra visszaállítani. DE! A teljes mentések visszaállítása nem javasolt, mert adott romra visszarakni egy másik rom beállításait nem mindig vezet jóra. A forumok és a romkészítők sem javasolják. A mentések és visszaállítások során ésszerűbb csak a személyes információkkal (címjegyzék, sms, naptár, stb) foglalkozni.

 
PIM: Personal Information Manager, az előbbiekben említett személyes információkkal foglalkozó szoftver.

 

Kép